Opplevelser på Jomfruland

Opplev den vakre morene-øya ytterst mot Skagerak med egen lokal guide!

På den guidede rundturen får man oppleve øyas helt spesielle steder, Nasjonalparkens unike natur- og kulturlandskap, lokale spesialiteter og alle historiene – helt fra Jomfruland «steg opp fra havet» og frem til i dag.

Alle turene skreddersys på tid og innhold, enten de ønskes til fots eller på sykkel.

Gamletårnet

Gamletårnet fra 1838 har fantastisk utsikt! Bli med opp de 89 trappetrinnene og se Jomfruland fra 22 meters høyde! Det nye tårnet fra 1939 ligger rett ved siden av og er fortsatt i drift, ikke med tåkelur som tidligere, men med automatisert lys. Forskjellige gjenstander fra disse tårnenes historie er utstilt både ute og inne, bilde av tårnene i kamuflasjefarge under 2. verdenskrig og souvernirer er å finne oppe i tårnets betjente billettrom.

Inngangsbilletter er inkludert i prisen for guidingen.

Rullesteinstranda

Rett nedenfor tårntjernet åpner det seg et flott utkikkspunkt utover den 7 km. lange rullesteinstranda. Her er det rullestein så langt øye rekker! Området er en del av Geoparken, der det bugner av forskjellige steinetypene fra fjern og nær. Bølgene fra Skagerak har rullet inn mot denne stranda i flere tusen år, det lukter friskt av hav og salt. Den grønne flekken, midt i bildet, var en gammel tangplass for bøndene her ute. Bli med og hør på historiene!

Jomfruland kirkegård

Jomfruland kirkegård ligger i hjertet av eikeskogen og ble opprettet i år 2000. Da hadde Velforeningen i mange år jobbet for å få dette til. Kirkegården er kommunal, men Velet hadde alt ansvar for oppbyggingen og tar i dag ansvar for vedlikeholdet. Her fins egne regler for type gravstøtter og hvor folk skal graves ned. Området har etter all sannsynlighet vært en gammel pestkirkegård. Stedet for kirkegården er gitt av Hasselgården, som også eier store deler av resten av den flotte eikeskogen på øya.

Tårntjernet

Tårntjernet som ligger i tårnområdet, bare et lite steinkast fra Hovedveien, er verdt et besøk. På slutten av 1800- tallet var kunstneren Theodor Kittelsen på Jomfruland og lagde en bildeserie på 14 bilder herfra, de henger på Nasjonalgalleriet i Oslo. Kittelsen var opptatt av troll og eventyr, og han fant «Nøkken» blant liljebladene i dette tjernet på Jomfruland.

Rundt tjernet er det tilrettelagt for rullestol og barnevogn, samt benker for en liten pust i bakken om det trengs. Fint område for medbrakt mat og drikke.

Friluftskirke

Ankerplassen Friluftskirke, er et nydelig lite området i begynnelsen på nedre del av eikeskogen. Området ble gitt til kirkelig aktivitet på midten av 70-tallet. Det var Anker Sørensen som var giveren, han var den siste fastboende på Jomfrulands Hovedgård. Hvert år er det gudstjenester her, ofte også brylluper sommerstid, dåp og konfirmasjon. I området er det også funnet gamle tufter fra tidligere tider. En ikke tidfestet, men uplyndret gravplass mener ekspertene skal ligge midt i denne idylliske friluftskirken.

Hovedgården

Denne gården er den første i øyas historie, og ga utspring til 9 andre gårdsbruk på det meste. Gården består av hovedbygning, som i dag leies ut for overnatting, låve, smie og to uthus. Gården er ikke lenger i drift, men jordene leies ut til øyas øvrige bønder. Gården har gjennom tidene blitt eid av både konger, grever og velholdne menn. Under Napoleonskrigen var det her stasjonert over 150 gaster som var mannskap ombord i kanonbåtene, de skulle holde Kragerøskjærgården fri for fiendtlige fartøy.

…frister noe av dette?

Men vent – det er enda mer her på øya – les mer under bildegalleriet…

Alt du leser om på jomfrulandguiden.no tilpasses som en Guidet tur for dere …

Nordens største ask

Denne store asken ligger ved siden av sommerbutikken Sjarm v/ Velhuset nedenfor fyrene. Det må flere armlengder til for å rekke rundt stammen, og det viser seg å være et fristende klatretre! Treet ligger i enden av en rekke store asker og har røtter som strekker seg langt under bakken.

Hvitveisblomstring i april/mai

Hvitveisen blomstrer hvert år i april/mai, de største duftende teppene finnes i Eikeskogen nord på øya, i Nasjonalparken. Men, på denne tida dufter det av vår og blomster over hele øya. Blåveis titter også frem og etter hvert overtar gule smørblomster så langt øyet rekker.

Det oppfordres til å ikke plukke blomster, nyt heller synet der de står!

I Theodor Kittelsen`s fotspor

Theodor Kittelsen er født og oppvokst i Kragerø, og var kamerat med fyrmester Sartz på slutten av 1800-tallet, han kom ofte til Jomfruland i perioder på besøk. Under oppholdene ble han inspirert og lagde en fin Jomfrulandserie på hele 14 bilder.

7 av de 14 bildene er satt opp på små installasjoner rundt på øya, resultat av et godt samarbeid med kommunen og Ivar Gundersen. Bildene er satt opp på små plater, som er plassert akkurat der kunstneren skal ha stått og laget bilde.

Bli med på en guidet runde og se hvor inspirasjonen og motivene ble hentet fra!

Saltstein

Jomfruland har noe fast grunnfjell, svaberg, som er ypperlig for sol, bad og late dager. Østre og Vestre Saltstein finnes på utsiden av øya mot nord. Her samler saltet seg i groper og sprekker etter at vannet er fordampet, derav navnet. Tydelige skuringsstriper fra siste istid finnes flere steder. Et populært område for solhungrige fastboende og turister.

Eikeskogen

Eikeskogen, nord på øya, er et landskapsvernområdet som 16. desember 2016 ble Nasjonalpark, her beiter kyr og øyas lille bestand med rådyr. Skogen med gamle, store eik har et rikt fugleliv, mange planter, insekter og blomster. Området gav et fint bakteppe for enkelte scener i Sigrid Undsets «Kristin Lavrandsdatter», som ble filmatisert av Liv Ullmann i 1995. I april/mai er skogen dekket av flotte hvitveistepper, og det dufter av blomster og vår. Om høsten er det et fargesprakende syn før bladene faller.

Fuglestasjonen

Fuglestasjonen, Jomfruland ornitologiske forening, er åpen for alle fugleinteresserte, her kan du lære om fugler og arbeidet med ringmerking. Turer arrangeres med egne omvisninger.

Site: www.jomfruland.no

I geologiens verden

Unesco Global Geopark er et området med unik geologi – og naturhistorie. Geoparkens geologi forteller en spennende historie som strekker seg over et tidsrom på 1500 millioner år. Jomfruland er en del av denne historien. Jomfrulandguiden har et flott samarbeid med Geoparken og kan tilby turer av ulike slag.

Jomfruland guiden

Opplev vakre Jomfruland, morene-øya ytterst mot Skagerak, med egen lokal guide.